• Φυσικοθεραπεία και Ψύξη – Πρόληψη και Αντιμετώπιση

    25 Ιανουαρίου, 2019
  • Οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας, από τη ζέστη στο κρύο, είναι ένας από τους κυριότερους λόγους για να προκληθεί ψύξη, στον αυχένα, στην πλάτη, αλλά ακόμη και στο πρόσωπο (πάρεση προσωπικού νεύρου).

    Αυτό που ονομάζουμε ψύξη, δεν είναι τίποτε άλλο από παρατεταμένους μυϊκούς σπασμούς που συμβαίνουν μετά από πολύωρη έκθεση στο ψύχος, αλλά και την απότομη εναλλαγή θερµοκρασίας, από ζεστό στο κρύο. Ο αυχένας, η πλάτη, τα πλευρά και η μέση, ο κορμός γενικότερα, είναι συνήθως οι περιοχές του ανθρώπινου σώματος που προσβάλλονται από ψύξη και πολύ λιγότερο τα άκρα.
    Το στραβολαίμιασμα που συνήθως είναι αποτέλεσμα ψύξης, οφείλεται σε σπασμό των μυών που βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων. Προκαλεί αρκετό πόνο, ακινητοποιεί το λαιμό του πάσχοντα προς τη μία πλευρά και καθιστά αδύνατη τη στροφή του κεφαλιού προς την αντίθετη κατεύθυνση.
    Η ψύξη στην πλάτη εντοπίζεται μεταξύ των ωμοπλατών ή κάτω από αυτές. Ο πόνος είναι βαθύς εσωτερικός και εντείνεται με τη βαθιά αναπνοή, αντανακλά μπροστά στο θώρακα ή στο πλάι, στην περιοχή των πλευρών. Κάποιοι πόνοι στη συγκεκριμένη περιοχή, μπορεί να προέρχονται όμως από διαφορετικές αιτίες, οπότε, αν επιμένουν για μεγάλο διάστημα θα πρέπει να απευθυνθούμε στο  γιατρό μας.

     

     

     

    Φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση .

    Η στοχευμενη φυσικοθεραπεία με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων φυσικοθεραπείας (LASER υψηλής έντασης , Κρουστικών Κυμμάτων Shockwave Therapy ) οδηγούν στη γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο και τη γρήγορη λειτουργική αποκατάσταση του μυϊκού συστήματος . Η αποκατάσταση θα πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένους φυσικοθεραπευτές  ώστε να είναι επιτυχής και χωρίς σφάλματα που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστα αποτελέσματα. Η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση των ατόμων με ψύξη – μυϊκούς σπασμούς  πρέπει να ξεκινήσει άμεσα  αφού οι μυϊκές ομάδες  συσπώνται έντονα με αποτέλεσμα ο πόνος να είναι διαρκείς και πολύ έντονος με αποτέλεσμα την παραμόρφωση τις περιοχής . Τα προβλήματα  αυτά αν δεν αποκατασταθούν πλήρως θα οδηγήσουν σε διαταραχή των καθημερινών δραστηριοτήτων των ατόμων κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής του.