• Ιοντοφόρεση – Φωνοφόρεση

 •  

  ΙΟΝΤΟΦΟΡΕΣΗ-  ΦΩΝΟΦΟΡΕΣΗ : ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

  Τι είναι ΙΟΝΤΟΦΟΡΕΣΗ :

  Ιοντοφόρεση είναι η φυσιοθεραπευτική μέθοδος χορήγησης ενός υδατοδιαλυτού φαρμάκου στο σώμα με την βοήθεια γαλβανικού ρεύματος. Δηλαδή πρόκειται για μια ‘‘ένεση’’ χωρίς βελόνα.

  Η ιοντοφόρεση είναι μια θεραπευτική τεχνική που περιλαμβάνει την εισαγωγή ιόντων στους ιστούς των σωμάτων με τη βοήθεια ενός άμεσου ηλεκτρικού ρεύματος. Ο τρόπος με τον οποίο τα ιόντα κινούνται αποτελεί τη βάση για την ιοντοφόρεση. Τα θετικά φορτισμένα ιόντα οδηγούνται στους ιστούς από το θετικό πόλο, και τα αρνητικά φορτισμένα ιόντα εισάγονται από τον αρνητικό πόλο.

  Η δύναμη που ενεργεί για να κινήσει τα ιόντα μέσω των ιστών εξαρτάται από την ισχύ του ηλεκτρικού πεδίου και από την αντίσταση των ιστών στην ηλεκτρική ροή. Η ποσότητα ιόντων που μεταφέρονται στους ιστούς μέσω της ιοντοφόρεσης εξαρτάται από την ένταση του ρεύματος, την πυκνότητας του ρεύματος στο ενεργό ηλεκτρόδιο, από τη διάρκεια εφαρμογής του ηλεκτρικού ρεύματος, και τη συγκέντρωση των ιόντων.

  Το συνεχές γαλβανικό ρεύμα χρησιμοποιείται για την ιοντοφόρεση, εξασφαλίζοντας κατά συνέπεια την όμοιο-κατευθυνόμενη ροή των ιόντων, η οποία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χρησιμοποιώντας ένα εναλλασσόμενο ρεύμα.  Τα ηλεκτρόδια μπορούν να είναι είτε επαναχρησιμοποιήσιμα είτε μιας χρήσης, με την προϋπόθεση καλής εφαρμογής στο δέρμα.

   

   

  Πως λειτουργεί:

  Συνήθως για να χορηγήσουμε μέσω του δέρματος μια φαρμακευτική ουσία χρησιμοποιούμε έμπλαστρα και αλοιφές. Στην περίπτωση αυτή ο μόνος τρόπος για να εισχωρήσει το φάρμακο στο σώμα είναι μέσω των δερματικών πόρων.

  Αντίθετα, με τη χρήση ιοντοφόρεσης η εισαγωγή του φαρμάκου στηρίζεται στην ενεργό μεταφορά ιόντων μέσα σε ένα ηλεκτρικό πεδίο. Αυτό σημαίνει ότι όλη η ποσότητα της φαρμακευτικής ουσίας εισχωρεί ταχύτατα στην πάσχουσα περιοχή, φέροντας άμεσα αποτελέσματα..

  Επιπλέον, η ποσότητα του φάρμακου που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος είναι η ελάχιστη, μειώνοντας έτσι τις παρενέργειες που ενδεχομένως να προκαλεί.
  Η ιοντοφόρεση είναι ανώδυνη, μη παρεμβατική τεχνική και δε φέρει τον κίνδυνο λοίμωξης ή τραυματισμού όπως συμβαίνει στην περίπτωση των βελόνων. Είναι πολύ σημαντικό ο φυσιοθεραπευτής να γνωρίζει πολύ καλά τα κατάλληλα ιόντα για την εκάστοτε θεραπευτική εφαρμογή.

  Που χρησιμοποιείται:

  Κλινικά η ιοντοφόρεση χρησιμοποιείται στην θεραπευτική αντιμετώπιση των όστεομυϊκών φλεγμονωδών καταστάσεων, των εγκαυμάτων και ανοικτών πληγών, του οιδήματος και των ασβεστοποιήσεων. Ανάλογα με την περίπτωση, χρησιμοποιούνται διαφορετικές φαρμακευτικές ουσίες. Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες παθήσεις που μπορεί να εφαρμοστεί η τεχνική:

  1)Αναλγησία
  2)Επικονδυλίτιδα
  3)Ισχιαλγία
  4)Τενοντοθυλακίτιδα
  5)Κάκωση μηνίσκου
  6)Θλάσεις
  7)Επιφανειακό αιμάτωμα
  8)Εκφυλιστική οστεοαρθρίτις
  9)Κακώσεις νοτιαίων νεύρων
  10)Ρευματικές παθήσεις
  11)Μυαλγία

  Τι είναι Φωνοφόρεση ;

   

  Η φωνοφόρεση γίνεται με τη χρήση του υπερήχου και κάποιας αντιφλεγμονώδους αλοιφής.  Η επίδραση των υπερήχων προκαλεί την ταχύτερη απορρόφηση των φαρμακευτικών συστατικών από το δέρμα και την γρηγορότερη μεταφορά τους στους τραυματισμένους ιστούς, επιταχύνοντας τα θεραπευτικά αποτελέσματα.

  Σημαντικά οφέλη

  Ενδείκνυται σε τενοντοπάθειες, επικονδυλίτιδες, επούλωση ουλώδους ιστού, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα κ.α.