• Η πορεία της φυσικοθεραπείας από την αρχαιότητα έως σήμερα .

  20 Μαΐου, 2018
 • Η Φυσικοθεραπεία εμφανίζεται αρχικά στις Πελασγικές κοινότητες της Μεσογείου, τουλάχιστον από τις αρχές της 3ης π.Χ. χιλιετίας, κατά την περίοδο του Τρωικού Πολέμου, στις Ορφικές κοινότητες, για να  αποτελέσει στα Αμφιαράεια, στα Ασκληπιεία και στις κοινότητες των Πυθαγορείων την κύρια και φυσική θεραπευτική μέθοδο.      Οι Κινέζοι, οι Ινδοί, οι Ιάπωνες, οι Φοίνικες, οι Αιγύπτιοι,  και  αλλοι λαοί  την  γνωριζαν  και την ασκούσαν. Όλες σχεδόν οι φιλοσοφικές κοινότητες του Κλασικού και του Ελληνιστικού κόσμου οικειοποιήθηκαν τις ήπιες θεραπευτικές μεθόδους της, ενώ χιλιάδες ιατροφιλόσοφοι είχαν με αυτή θαυμαστά αποτελέσματα. Η πορεία της θα εκτροχιαστεί σταδιακά από την μηχανιστική αντίληψη του Ρωμαϊκού κόσμου, για να εξαφανισθεί σχεδόν οριστικά κατά τον Μεσαίωνα.

  Η  Φυσικοθεραπεία  είναι η μέθοδο θεραπείας, που φροντίζει για την επανάκτηση της ανθρώπινης υγείας χρησιμοποιώντας τα φυσικά μέσα. Σήμερα  μεταχειρίζεται  και τον ηλεκτρισμό, τις ακτινοβολίες, τους  υπέρηχους  κτλ.. Ουσιαστικά η Φυσιοθεραπευτική βασίζεται αποκλειστικά στις σύμφυτες εσωτερικές θεραπευτικές δυνάμεις του ανθρώπινου οργανισμού, που έχει επιλέξει και επινοήσει γι ‘αυτόν η Φύση.
  Η Φυσιοθεραπευτική έχει πολλούς κλάδους και χρησιμοποιεί φυσικές μεθόδους θεραπείας, που  ξεκινά   από  την  υγιεινή διατροφή και  την οστεοπαθητική ( επαναφορά των οστών στην σωστή τους θέση με ειδικές κινήσεις)  και  φτάνει  έως  την   ηλιοθεραπεία, η υδροθεραπεία, τα ατμόλουτρα και τα κλύσματα, η αεροθεραπεία, οι μαλάξεις (μασάζ-ρεφλεξολογία), οι αναπνευστικές ασκήσεις,   και  ειδικά  με  τους  υπερήχους, τα   διάφορα  ρεύματα,  κτλ.

   

  Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση προληπτικής θεραπείας μέσω δύο βασικών φυσιοθεραπευτικών μεθόδων (διατροφή με ωμοφαγία και άσκηση) εμφανίζεται κατά την διάρκεια του Τρωικού Πολέμου, όπου ο σοφός ήρωας και στρατηγός των Αχαιών Παλαμήδης ο Ναυπλιεύς, λόγω του λοιμού που πλησίαζε στο στρατόπεδό του, άλλαξε την διατροφή των στρατιωτών του με αποτέλεσμα την κατάσταση ανοσίας: «Ο Παλαμήδης ήταν αυτοδίδακτος και, όταν πήγε στον Κένταυρο Χείρωνα, ήταν ήδη σοφός και γνώριζε περισσότερα από εκείνον ». Κάποια στιγμή αντιλήφθηκε, ότι κάποια επιδημία λοιμού πλησίαζε τις ακτές της Μικράς Ασίας: «Είπε στον Οδυσσέα:” Εμείς οι Έλληνες πρέπει να φροντίσουμε μόνοι μας τους εαυτούς μας, διότι πρέπει όσοι σκοπεύουν να προφυλαχθούν από επιδημίες να τρέφονται ελαφρά και να γυμνάζονται καθημερινά. Ιατρική βέβαια δεν κατέχω, όμως με την σοφία που διδάχθηκα όλα γίνονται κατανοητά. “Με τα λόγια τούτα εμπόδισε την αγορά κρεάτων και τους είπε να μην χρησιμοποιούν τις στρατιωτικές τροφές. Φρόντισε δε οι στρατιώτες του να τρέφονται με ξηρούς καρπούς, άγρια ​​φρούτα και λαχανικά και όλοι υπάκουσαν, διότι ο, τι έλεγε ο Παλαμήδης το θεωρούσαν θεόσταλτο και με ισχύ χρησμού. Πράγματι η επιδημία που προέβλεψε παρουσιάσθηκε πρωτίστως στις πόλεις του Ελλησπόντου, καθώς λένε, και μετά ενέσκηψε και στο Ίλιον. Απ ‘τους Έλληνες όμως δεν προσέβαλε σχεδόν κανέναν, παρ’ όλο που είχαν το στρατόπεδό τους σε μολυσμένη περιοχή».

  Η φυσιοθεραπευτική αναβίωσε στην Ευρώπη την εποχή της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού, όταν δημοσιεύτηκαν τα παραγκωνισμένα έργα του Ιπποκράτη και των άλλων γιατρών και φιλοσόφων της κλασικής Ελλάδας. Η πρόοδός της ξεκίνησε ουσιαστικά κατά τις αρχές του 20ου αιώνα με τις ονομασίες Νεοϊπποκρατική Ιατρική. Στην νεώτερη Ελλάδα η αναβίωση της Φυσιοθεραπευτικής έγινε κατά την δεκαετία του 1930 – 1940.

  Η  φυσικοθεραπεία  τα  τελευταία  χρονιά ,  παντού  στον  κόσμο   γνωρίζει  τη  μεγαλύτερη  άνθηση, την  οποία  δεν  μπορούσαν  να  τη  φανταστούν ακόμα  και οι  πιο  αξιόλογοι  επιστήμονες. Σε  όλα  τα  νοσοκομεία  της  χώρας   δημιουργήθηκε  και  λειτούργει   με μεγάλη  επιτυχία   ειδικό  τμήμα  φυσικοθεραπείας.

  Στην  Ευρώπη   ένας  πολύ  μεγάλος  αριθμός ασθενών  λαμβάνει   καθημερινά  φυσικοθεραπεία.  Στη  Γερμάνια   τρεις  στους  τέσσερεις  ασθενείς  λαμβάνουν  φυσικοθεραπεία, , στη Γαλλία  75%  των  ασθενών  λαμβάνουν  φυσικοθεραπεία και  στην  Αγγλία  ο  αρμός  των  ασθενών  που  λαμβάνει  φυσικοθεραπεία  κάθε  χρόνο  αυξάνεται  κατά  15%.