• Αυχενικό Σύνδρομο

  18 Ιουνίου, 2018
 • Όσοι άνθρωποι έχουν αυχενικό σύνδρομο, βρίσκονται σε μια κατάσταση απελπισίας. Όταν το σύνδρομο είναι σε έξαρση, πονάνε στο κεφάλι, ζαλίζονται, άλλοι έχουν δυσκαμψία στον αυχένα, πονάνε τα χέρια τους, πρέπει να προσέχουν  ακόμη και πως θα κάθονται. Το άγχος στους ασθενείς αυτούς είναι μεγάλο και συχνά μπορεί να εξελιχθεί σε κατάθλιψη. Πώς ανακουφιζόμαστε από το αυχενικό σύνδρομο; Τι πρέπει να κάνουμε; Ποιες είναι οι θεραπείες και πόσο βοηθάει η πρόληψη;

  Είναι σημαντικό να κατανοήσει ο ασθενής ότι πιο συχνά ο πόνος στον αυχένα οφείλεται σε μια κακή στάση που λαμβάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας και την νύχτα  όπως:

  1) Η χρήση πολλών μαξιλαριών στον ύπνο.

  2) Δουλεύοντας με την οθόνη του υπολογιστή σε χαμηλή θέση.

  3) Βλέποντας τηλεόραση στο κρεβάτι.

  4) Η χρήση του τηλεφώνου με συγκράτησή του μεταξύ ώμου και αυτιού και όχι με το χέρι.

  5) Η χρήση βαριάς τσάντας από τον έναν ώμο.

  6) Τα ψηλά τακούνια που αλλάζουν όλη τη δυναμική της σπονδυλικής στήλης.

  Ο αυχένας υποστηρίζει την κίνηση και το βάρος της κεφαλής σας , ένα αρκετά κουραστικό έργο, αν σκεφτείτε ότι το κεφάλι ζυγίζει 6 με 8 κιλά. Επίσης κλείνει μέσα του τα περισσότερα νεύρα που από τον εγκέφαλο φθάνουν σε όλα τα μέρη του σώματος, σαν ένας σωλήνας γεμάτος οπτικές ίνες. Αν αναλογιστείτε πόση ώρα ξοδεύετε για οδήγηση, εργασία σε υπολογιστή και παρακολούθηση τηλεόρασης, δεν θα σας φανεί περίεργο που μπορεί να χρειαστείτε λίγη μάλαξη για να ξαναδώσετε στον αυχένα σας την ικανότητα να αντεπεξέρχεται στις “υποχρεώσεις” του με άνεση.

  Το αυχενικό σύνδρομο αποτελεί μια εκδήλωση πόνων στον αυχένα και στη γύρω περιοχή. Αρχικά, μια τανάλια σφίγγει επίμονα το σβέρκο σας και με τον καιρό το σφίξιμο αυτό γίνεται πόνος (αυχεναλγία). Ύστερα εμφανίζονται πονοκέφαλοι, μουδιάσματα και συχνά ζαλάδες. Ο γενικός όρος “σύνδρομο” χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνολο συμπτωμάτων που αφορούν μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος, αλλά με διαφορετική αιτία προέλευσης. Έτσι ο όρος αυχενικό σύνδρομο αναφέρεται στα πιασίματα και τον πόνο του αυχένα

  Ο σωστός όρος, λοιπόν, θα ήταν “αυχενικά σύνδρομα”, αφού πρόκειται για περισσότερα από ένα προβλήματα που έχουν ως αίτια παθήσεις του αυχενικού τμήματος της σπονδυλικής στήλης.

  Οποιαδήποτε ενόχληση ή συνδυασμός συμπτωμάτων που οφείλεται σε πάθηση των αυχενικών σπονδύλων, μεσοσπονδύλιων δίσκων, αρθρώσεων, νεύρων ή μυών μπορεί να ονομαστεί «αυχενικό σύνδρομο». Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως παρουσιάζεται μετά τα 26-30 έτη.

  Από τη λειτουργική διαταραχή των σπονδύλων του αυχένα μπορούν να πιεστούν ή να ερεθιστούν τα νεύρα. Για αυτό, ο πόνος στην περιοχή του αυχένα μπορεί να ακτινοβολεί στην πλάτη (ανάμεσα στις ωμοπλάτες), στους ώμους, τα χέρια, ακόμα μέχρι τα δάκτυλα των χεριών. Επίσης, μπορεί ο πόνος να συνοδεύεται από μυϊκή αδυναμία, αισθητικές διαταραχές (μούδιασμα, βελόνιασμα, κάψιμο) και μειωμένη κινητικότητα. Συχνά αναφέρονται και ζαλάδες, ίλιγγοι, πονοκέφαλοι ακόμα και «θολούρα» στα μάτια.

  Έρευνες

  Το αυχενικό σύνδρομο ταλαιπωρεί κατά πλειοψηφία όσους κάνουν καθιστική δουλειά, και συγκεκριμένα όσους δεν κάθονται στη σωστή θέση, όσους βρίσκονται πολλές ώρες ακίνητοι (για παράδειγμα μπροστά από ένα κομπιούτερ) και όσους δε γυμνάζονται. Φαίνεται ότι 7 στα 10 άτομα κάποια στιγμή θα εμφανίσουν αυχενικό σύνδρομο, ενώ ένα στα έξι άτομα υποφέρει από χρόνιο πόνο του αυχένα. Το αυχενικό σύνδρομο δεν πρέπει να μένει χωρίς αντιμετώπιση, αφού μπορεί να χειροτερέψει.

  Τα Συμπτώματα του

  Τα συχνότερα συμπτώματα στην περιοχή του αυχένα είναι ο πόνος και η δυσκαμψία, που μπορεί να επεκτείνονται στην οπίσθια και πλάγια επιφάνεια του αυχένα, στην περιοχή του ώμου ή και στην ανώτερη περιοχή της ράχης. Κάποτε μπορεί να συνδυάζονται και με πονοκέφαλο.

  Ένας δεύτερος τύπος αυχενικού συνδρόμου είναι ο πόνος που ξεκινά από την περιοχή της ωμοπλάτης και επεκτείνεται στο άνω άκρο, δηλαδή στο βραχίονα, στο αντιβράχιο και στα δάχτυλα. Τις περισσότερες φορές υπάρχουν ακόμα μούδιασμα και αλλαγή της αισθητικότητας στα δάχτυλα ή και μυϊκή αδυναμία στο άνω άκρο. Σε ιδιαίτερα σπάνιες – ευτυχώς – περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστούν νευρολογικά προβλήματα τόσο στα άνω όσο και στα κάτω άκρα, λόγω προβλήματος στην αυχενική μοίρα του νωτιαίου μυελού (αυχενική μυελοπάθεια).

  Οι συχνότερες μορφές του αυχενικού συνδρόμου μπορεί να προκαλέσουν παρατεταμένη ταλαιπωρία, δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες και σημαντική μείωση της απόδοσης στην εργασία. Όταν συνυπάρχουν και νευρικά προβλήματα υφίσταται κίνδυνος ακόμα και για μόνιμη αναπηρία (από ελαφρά μυϊκή αδυναμία έως και πλήρη παράλυση).

  Ποιες είναι οι αίτιες του αυχενικού συνδρόμου ;

  Συχνά, ήπιες μορφές αυχενικού συνδρόμου, όπως είναι ο πόνος στον αυχένα, οφείλονται σε απλές αιτίες, όπως στην κόπωση των μυών του αυχένα στη δουλειά ή και σε διάστρεμμα κάποιας άρθρωσης στον αυχένα έπειτα από κάκωση (για παράδειγμα σε αθλητικές δραστηριότητες ή ύστερα από τροχαίο ατύχημα).

  Πιο σοβαρές μορφές αυχενικού συνδρόμου προκαλούνται συνήθως από εκφυλιστική νόσο της αυχενικής σπονδυλικής στήλης, η οποία εκδηλώνεται ως δισκοπάθεια (προβολή ή κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου που πιέζει κάποιο νεύρο) σε νεότερες ηλικίες ή και ως σπονδυλοαρθροπάθεια σε μεγαλύτερες.

  Υπάρχει περίπτωση η αιτία του πόνου να είναι εντελώς διαφορετική, για παράδειγμα πρόβλημα στην άρθρωση του ώμου, αντανάκλαση του πόνου από προβλήματα στο θώρακα (πνευμονικά ή καρδιακά προβλήματα) ή και εκδήλωση παθήσεων όπως η ημικρανία και οι παθήσεις του λαβυρίνθου.

  Ποιες είναι οι εξετάσεις που χρειάζονται για τη διάγνωση του αυχενικού συνδρόμου;

   Ο εξειδικευμένος ιατρός είναι σε θέση να καταλάβει ότι πάσχετε από αυχενικό σύνδρομο από το ιστορικό του προβλήματός σας και από την κλινική εξέταση, χωρίς να χρειαστούν άλλες εξετάσεις. Ωστόσο, για να διαπιστώσει την ακριβή εντόπιση και την έκταση του προβλήματος μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις όπως απλή ακτινογραφία ή για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια μαγνητική τομογραφία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ηλεκτρομυογράφημα ή ακόμη και σπινθηρογράφημα οστών.

  Πώς αντιμετωπίζεται το αυχενικό σύνδρομο;

   Η αντιμετώπιση κάθε περίπτωσης αυχενικού συνδρόμου εξαρτάται πάντα από την ακριβή αιτία. Απλές μορφές, όπως αυτές που οφείλονται σε μυϊκή κόπωση ή μυϊκή θλάση και διάστρεμμα, υποχωρούν με φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση  (αναλγητική  και αντιφλεγμονώδη θεραπεία ) μέσα σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων.

  Είναι σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις η παύση του ασθενή από την εργασία , καθώς αυτό έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την αποκατάσταση.

  Η αντιμετώπιση των μορφών του αυχενικού συνδρόμου που οφείλονται σε εκφυλιστική νόσο της σπονδυλικής στήλης είναι πιο μακροχρόνια. Βασίζεται κυρίως στη φαρμακευτική αγωγή και στη φυσικοθεραπεία, η οποία στοχεύει τόσο στη λύση του μυϊκού σπασμού που συνυπάρχει και στην κινητοποίηση όλων των αρθρώσεων της αυχενικής σπονδυλικής στήλης, όσο και στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος του αυχένα και στη βελτίωση της θέσης της αυχενικής σπονδυλικής στήλης.

  Θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται βίαιοι χειρισμοί και άλλες βίαιες μέθοδοι κινητοποίησης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η εκφυλιστική νόσος είναι χρόνια πάθηση, που παρουσιάζεται με εξάρσεις και υφέσεις και έτσι πολλές φορές μπορεί να εμφανιστούν υποτροπές έπειτα από επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος.

  Σε λίγες σχετικά περιπτώσεις όπου το πρόβλημα οφείλεται σε πίεση νεύρου από κάποια δισκοκήλη, τη λύση δίνει η χειρουργική θεραπεία (δισκεκτομή για αποσυμπίεση του νεύρου). Στην περίπτωση αυτή η ανακούφιση από τα συμπτώματα είναι άμεση και μόνιμη. Όταν υπάρχει και πίεση του νωτιαίου μυελού (μυελοπάθεια), η χειρουργική αντιμετώπιση είναι συνήθως επείγουσα.

  Συνοψίζοντας, έρευνες έδειξαν πως. Η Φυσικοθεραπεία αποτελεί την καλύτερη θεραπευτική παρέμβαση στην αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου και τη μόνη χωρίς παρενέργειες. Χρησιμοποιώντας φυσικά μέσα (μαλάξεις, κινησιοθεραπεία, Laser , τεχνικές κινητοποίησης, ειδικά μηχανήματα αναλγησίας κ.ά) μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην εξαφάνιση του πόνου, των ενοχλητικών συμπτωμάτων και του περιορισμού της κινητικότητας στην περιοχή του αυχένα. Η Φυσικοθεραπεία δεν θεραπεύει μόνο τα συμπτώματα, αλλά στοχεύει στην αιτία του προβλήματος, δίνοντας μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα χωρίς συνεχόμενες υποτροπές.

  ​Ο Φυσικοθεραπευτής αφού πάρει λεπτομερή ιστορικό και αξιολογήσει τον ασθενή (Φυσικοθεραπευτική Αξιολόγηση), θα καταστρώσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας με στόχο :

  • Την ελάττωση του πόνου, με την χαλάρωση των μυών της περιοχής
  • Την βελτίωση της κίνησης των μυών του αυχένα, των ώμων και της υπόλοιπης σπονδυλικής στήλης
  • Την διόρθωση της κακής στάσης (όταν στέκεται, περπατάει, κάθεται, κοιμάται, σηκώνει βάρη κ.ά.)
  • Την επαναφορά της σωστής μυικής ισορροπίας
  • Την βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας
  • Την διάταση και ενδυνάμωση των μυών
  • Την εκπαίδευση του ασθενή στην σωστή εργονομία
  • Την πρόληψη υποτροπών